Margot de bosmarmot.
Hoe een onbekend dier sterallures krijgt voor kinderen.
Fotoboek brengt leven en werken van de bosmarmot in beeld.

Een marmot is ze niet, Lieve Snellings. Daarvoor kijkt ze te wakker door haar fotolens naar de wereld. Haar fascinatie voor een schuwe bezoeker in haar Canadese achtertuin – de bosmarmot – ontspoorde prettig in een mooi vormgegeven boek. Een boek met bovenal prachtige beelden. Je wilt er niet aan denken hoe lang de auteur op vinken- of marmottenslag heeft gelegen om dat ene beeld te treffen. Of hoeveel foto’s naar de achterbank zijn verwezen.

weetjesboek gedruktHet resultaat is een boekje van 45 pagina’s, waarin Margot de bosmarmot haar persoonlijke verhaal doet. Hoe ze leeft, slaapt, eet. Een bijzondere aardbewoner, dat maak je op uit de vele weetjes. Een winterslaap met een lichaamstemperatuur van amper 3 °C. Marmotten zijn verzot op strooizout, omdat er natrium in zit en dat vinden ze net zo lekker ‘als jullie ijsjes lusten’. Hun bont dat ‘murmel’ heet… altijd prettig om een woord af te stoffen en er kennis mee te maken. Of dat ze acht tepels hebben. Het solitaire leven van de bosmarmot spreekt op de een of andere manier ook aan, ook als je ziet wat voor burchten ze ondergronds bouwen om de winter door te komen – en om hun kroost groot te
brengen. Margot geeft ook ruimte aan haar nichten en neven – de andere leden van de marmottenfamilie stellen zich voor en brengen nieuwe accenten aan.

Geen grote verhalen, wel prachtige natuurlijke foto’s. Af en toe worden die beelden wat bewerkt. Niet met gefakete photoshop, maar in duidelijke collages die de tekst moeten ondersteunen. Zoals de marmot met haar dokterstasje, zodat zeker bijblijft dat mensen-medici gefascineerd zijn door de marmottenwinterslaap, of toch vooral door wat zo’n ‘winterslaap’ kan betekenen voor mensen bij een operatie.

Lieve Snellings verstaat haar fotovak. Maar de uitgepuurde en geduldige lens-relatie met dit ene wezen getuigt van een grote verbondenheid met de natuur. En dat is precies wat kinderen herkennen en waar ze van genieten.

Dit boekje is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Of om voor te lezen. Met wat uitleg, af en toe, want sommige termen zijn moeilijk voor kleinere kinderen.

Een aanrader, nog voor of anders tijdens uw volgende winterslaap.

Relinde Baeten
oktober 2015

http://www.amazon.com/author/snellings

Advertenties